Oldal kiválasztása

2020. szept. 28-án a forint átlendült a 366-on, ez is jelzi, hogy a befektetők, a vezető portálok  és az átlagemberek is további gyengülésre számítanak. A bankoknál néhány napja átlagosan 375, a pénzváltóknál 364 Ft-ért lehetett kapni egy eurót.

A pesszimizmusra minden okunk megvan, ezt csak erősíti, hogy már a jegybank elnöke is úgy véli, idén mégiscsak lesz/van recesszió. Az inflációs várakozások Matolcsy György szerint is 5,1-6,8 % körül alakulnak és az infláció 2022-ig meg is marad. Prognózisa szerint egyre több vállalkozás fog leépítésre kényszerülni, valamint a reáljövedelmek csökkennek. A térségbe vetett befektetői bizalom folyamatosan gyengül, sok befektető a közép-európai devizák helyett dollárba és euróba menekíti jelenleg a pénzét. Azenpenzem.hu számításai szerint egyre nagyobb készpénzmennyiség vándorol a magyarországi devizabetétel és a külföldön tartott betétek felé. A tavalyi azonos időszakhoz képest most 15%-kal több készpénzt tárolunk valutában, 17%-kal nőtt a devizabetétek állománya, a külföldi bankbetétek pedig 13%-kal gyarapodtak. Forintban is többet tartunk, mint 1 évvel ezelőtt, 13 %-os volt az emelkedés készpénz és bankbetét viszonylatban is.

Az elmúlt hetekben roham volt a magyar valutaváltókban, mint azt a napi.hu is megírta 2020. szept. 28-i cikkében, tehát megugrott a forintjukat valutára váltó magyarok száma. Ezt Vida József, a Takarékbank vezérigazgatója is megerősítette a Közgazdász vándorgyűlésen, ahol elhangzott, hogy az elmúlt hetekben hirtelen sokan váltották át forintjukat valutára, mintegy alternatív befektetési lehetőséget keresve.

Ugyanakkor több szakértő, pl. Jelasity Radovan, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója szerint a lakosság sokszor képes a lehető legésszerűtlenebb módon viselkedni, pl. a topon venni és a mélyponton eladni. Ennek lehet egy sajátos pszichológiája, mely pl. az ingatlanvásárlásoknál is megfigyelhető volt Magyarországon az elmúlt években, hiszen bár az ingatlanok ára egyre magasabbra kúszott, mégis rekordokat döntött a szektor, ebben a kedvező hitelfelvételi és kedvezőtlen banki kamatok mellett az is közrejátszhatott, hogy sokan további áremelkedésekre számítottak.

Azt gondolom, hogy a pánik sohasem jó tanácsadó, nyomás alatt nehéz megfelelő döntést hozni pénzügyekben (is). Éppen ezért érdemes előre átgondolni és tudatosan cselekedni, ha megtakarításról, vagyonmentésről van szó.

Ha szeretnéd megtudni, van-e jobb helye a forintodnak a dollár és az euró helyett, kattints az alábbi linkre:

www.goldexpress.hu

Pintér Judit, Gold Express, Budapest, 2020. szept. 30.

Üdvözöllek! Kérdésed van? Küldd el üzenetben, hamarosan válaszolok.